ART NOUVEAU EN ART DECO GLAS IN FRANKRIJK

De Franse glaskunst wordt vaak geassocieerd met Art Nouveau , mede dankzij het ​​werk van Emile Gallé, Daum Frères en René Lalique. Emile Gallé wordt beschouwd als de absolute grootmeester, die een leidende rol heeft gespeeld bij de positionering van de stad Nancy begin 1900 als centrum voor de Art Nouveau glaskunst.

Onder de bezielende leiding van Emile Gallé werd prachtig Art Nouveau glas geproduceerd, zoals deze twee handen, gemaakt van “Pâte de Verre” en de vaas met opgesmolten bloemen.  Ze zijn gemaakt vlak vóór 1900 en zijn beide te zien in het Musée de l’Ecole de Nancy.

Na de dood van Gallé in 1904 werd Daum Frères (eveneens gevestigd in Nancy) de meest bekende producent van Art Nouveau en Art Deco glas.

vazen DAUM in Musée des Beaux Arts in Nancy

ENCY FRANKRIJK DAUM vazen rond 1900

Een andere grote ontwerper van de Franse glaskunst was René Lalique, die in 1881 zijn carrière begon als juwelier. In 1902 startte hij een glasatelier in Clairefontaine bij Parijs. Na zijn eerste grote successen op glasgebied vestigde hij in 1921 een moderne glasfabriek in Wingen-sur-Moder in de Elzas.

Minder bekend, maar zeer succesvol was Charles Schneider, die samen met zijn broer Ernest het vak leerde in de fabriek van Daum in Nancy. Rond 1913 begonnen ze een kleine glasfabriek , “Verreries Schneider” in Epinay-sur-Seine bij Parijs. Na de start van een tweede productielijn onder de naam “Le Verre Francais” werd dit een geduchte concurrent van hun voormalige werkgever Daum Frères in Nancy.

Vazen Charles Schneider Le Verre Francais, collectie Art Deco Glass Amsterdam

ENCY FRANKRIJK SCHNEIDER eigen collectie

Naast deze kampioenen van de Franse glaskunst worden in de komende paragrafen andere Franse toonaangevende glaskunstenaars uit de Art Nouveau / Art Deco periode besproken zoals André Delatte, Paul Nicolas, François-Théodore Legras, Pierre d’Avesn en Joseph-Gabriel Argy-Rousseau.

Lees meer over de volgende Franse glasproducenten en ontwerpers:

D’ARGENTAL   ARGY_ROUSSEAU   D’ARGYL   D’AVESN   DAUM   DEGUE   DELATTE   GALLÉ   LALIQUE   LEGRAS   MULLER-FRÈRES    NICOLAS  SCHNEIDER   VERAMÉ   VERLYS

 

U kunt ook verder lezen over:

ART NOUVEAU EN ART DECO GLAS IN BOHEMEN

ART NOUVEAU EN ART DECO GLAS IN DUITSLAND

ART NOUVEAU EN ART DECO GLAS IN BELGIË