CLOUDGLASS

Cloudglass is persglas waarbij tijdens het glasbazen donker(vaak purper) gekleurde glaspoeders op een willekeurige manier worden gemengd door een basismassa van lichter gekleurd glas.Zodra het object in een mal werd geperst, vormden de fijne donkere glasslierten  een verrassend vrij gevormd patroon, waardoor ieder object ondanks de gelijke vorm toch een uniek stuk werd. De gekleurde glaswolken geven aan dit glas de naam Cloudglass, Wolkenglas, Schlierenglas.

Cloudglass werd in 1923 voor het eerst in Engeland geproduceerd door de glasfirma  George Davidson & Co. uit Gateshead.

Davidson Cloudglass

ENCY CLOUD davidsonglas

Door het succes van het Davidson Cloudglass gingen meer fabrieken cloudglass produceren. De grootste concurrent van Davidson werd August Walther & Sohne die zijn productie startte rond 1927 in Ottendorf-Okrilla bij Dresden in Duisland. Enkele van hun eerste ontwerpen lijken op Davidson glas, maar snel ontwikkelde Walther een echt eigen stijl, die veel sterker dan het Engelse cloudglass wordt gekenmerkt door Art Deco vormen en motieven.

Walther Cloudglass

ENCY CLOUD waltherglas

Kleinere producenten van cloudglas zijn Brockwitz, Reich, Jobling en Sowerby.Meer over de verschillende cloudglass producenten is  te lezen op de volgende pagina’s.

 

Lees meer in:

DAVIDSON CLOUDGLASS

WALTHER CLOUDGLASS

BROCKWITZ CLOUDGLASS

REICH CLOUDGLASS