D’ARGENTAL

ENCY ARGENTAL portrait Paul Nicolas

NICOLAS, Paul ( Laval 1875 – 1952 Nancy )

Paul Nicolas werd in 1875 geboren in Laval-sous-Bruyère. Na afronding van zijn studie architectuur aan de Ecole des Beaux-Arts de Nancy ging hij werken bij de Cristalleries de Saint-Louis. Deze fabriek was al in 1586 gestart in Münzthal.
In 1893 werd Paul Nicolas aangenomen als decorateur van kristal bij Emile Gallé. Hij kreeg er een uitgebreide training in emailleren en etsen van glas, en werd snel ingeschakeld bij de productie van de meer kostbare stukken van Gallé. Vanwege zijn botanische kennis werd hij verantwoordelijk voor het creëren van florale composities. Sommige creaties van Gallé op de Wereldtentoonstelling van 1900 zijn gemaakt in nauwe samenwerking met Paul Nicolas. Na de dood van Emile Gallé in 1904, kreeg Paul Nicolas samen met Louis Hestaux de artistieke leiding bij Gallé in handen. In deze tijd wordt Paul Nicolas ook bestuurslid van de “Ecole de Nancy” waarvan hij sinds 1901 lid was.

Na de eerste wereldoorlog verlaat Paul Nicolas het bedrijf van Gallé en sticht in 1918 met o.a. Paul Mercier zijn eigen atelier de “Association des Graveurs Réunis”. Voor de levering van grondstoffen werkten ze nauw samen met zijn eerste werkgever de Cristalleries de Saint-Louis-lès-Bitche. Zijn werken worden meestal gesigneerd met “D’Argental “(met het Kruis van Lotharingen), of met “L’Art Verrier”. soms met “P Nicolas Nancy”.

Vanaf 1923 tot zijn dood in 1952 werkt Paul Nicolas geheel voor eigen rekening en risico met een kleine ploeg van maximaal 15 werknemers. Talrijke prijzen en onderscheidingen, onder meer in 1925, 1936 en 1937, vallen hem ten deel en vormen een bekroning van meer dan veertig jaar productie van uitzonderlijk hoge kwaliteit glas.

Een prachtige brochure in het Frans is  Paul Nicolas (1875 – 1952) Itinéraire d’un verrier lorrain  Deze is gepubliceerd bij gelegenheid van een expositie in het Musée de l’Ecole de Nancy  van 6 november 2010 tot 13 februari 2011