ARGY-ROUSSEAU

ENCY ARGY ROUSSEAU portret

ARGY-ROUSSEAU, Joseph-Gabriel (Meslay-le-Vidame 1885 -1953 )

Argy-Rousseau werd geboren in 1885 in Meslay-le-Vidame. Hij studeerde aan l’Ecole Nationale de Ceramique de Sèvres samen met Jean Cros, zoon van Henri Cros , her-uitvinder van de pâte-de-verre. Hierdoor leerde Argy-Rousseau werken met pâte-de-verre, wat hij als een basismateriaal voor bijna al zijn glas ontwerpen zou gebruiken. Zijn eerste virtuoze pâte-de-verre creaties werden getoond op de Salon des Artistes Français in 1914.

ENCY ARGY ROUSSEAU VAAS

In 1921 begon hij zijn eigen glasblazerij in Parijs, “Les Pâtes de Verres d’Argy-Rousseau”, samen met Gustave Moser-Millot, financier en directeur van het bedrijf. De Galerie Moser-Millot had de exclusieve rechten om de stukken van Argy-Rousseau te exposeren en te verkopen.

Argy-Rousseau is een voorbeeld van de succesvolle kleine producent die trouw bleef aan de principes van kleinschalige productie op basis van handmatig vakmanschap Een aantal ontwerpen van Argy-Rousseau werd in kleine series geproduceerd door gebruik van semi-geautomatiseerde technieken. Dit waren vooral vazen in de natuurlijke vormen en zachte kleuren van de Art Nouveau , maar ook sculpturen, asbakken en hangers. Rond 1925 was Argy-Rousseau aan de top van zijn roem. Als gevolg van de economische crisis moest de fabriek sluiten in 1931.
Argy-Rousseau ging verder als zelfstandig kunstenaar, en creëerde nog enkel unica’s in zijn eigen atelier in de Rue Cail in Parijs. Hij bleef contractueel verplicht deze stukken aan te bieden via galerie Moser-Millot. Gabriel Argy-Rousseau raakte financieel aan lager wal, maar bleef actief tot vlak voor zijn dood in 1953.
Argy-Rousseau’s werk is vrij zeldzaam en mede daardoor erg kostbaar.