ART NOUVEAU EN ART DECO GLAS

Art Nouveau of Jugendstil is een kunststroming die tussen 1890 en 1920 op diverse plaatsen in Europa populair was. Het was een reactie op het impressionisme. De Jugendstil manifesteerde zich vooral in gebruiksvoorwerpen (glaskunst, plateel, sieraden, meubels), de architectuur en de schilderkunst. Art Nouveau is de benaming in België en Frankrijk, terwijl Jugendstil wordt gekoppeld aan Oostenrijk en Duitsland.

Ondanks regionale verschillen zijn er veel kenmerken die deze stromingen verenigen: een optimistisch wereldbeeld en geloof in de toekomst, een voorliefde voor het gebruik van nieuwe, moderne technieken, een afkeer van symmetrie en een voorkeur voor ornamentiek, vooral bloem- en vogelmotieven. Deze motieven zijn vaak langstelige, gracieus gestileerde planten en bloemen, vogels, libellen, de eivorm, wolken- water- en rotspartijen, vaak gecombineerd met slanke vrouwengestalten.

R Lalique, Art Nouveau, Suzanne

Art Deco was een stijlbeweging van 1920 tot 1940 die een weerslag had op alle toegepaste kunst. Het was een samensmelting van vele verschillende stijl- en kunststromingen uit de eerste decennia van de 20e eeuw. Belangrijkste kenmerk van Art Deco, en tevens het verschil met de meer organische Art Nouveau, is de omarming van technologie in aanvulling op traditionele motieven. De stijl wordt gekenmerkt door rijke kleuren, geometrische en symmetrische figuren en soms overdadige versieringen. De internationale uitingen van de Art Deco onderscheiden zich net zoals bij de Art Nouveau op een groot aantal punten. De Art Deco periode tussen beide wereldoorlogen kent een verzameling van verschillende stijlen die met elkaar gemeen hebben dat zij allen een reactie waren op de organische ornamentiek van de Duits-Oostenrijkse Jugendstil en de Frans-Belgische Art Nouveau. Deze reactie was echter niet zo abrupt dat er sprake is van een glasheldere scheidslijn.

A WALTHER, ART DECO, HUBERTUS CLOUDGLASS VASE

ENCY ART NOUVEAU ART DECO WALTHER HUBERTUS vaas

Van oudsher heeft zich in Europa een bloeiende glastraditie ontwikkeld op plekken waar veel grondstoffen te vinden waren voor de glasproductie en veel bossen met hout voor de ovens. Twee fameuze regio’s zijn Elzas-Lotharingen in Frankrijk (Frans-Duitse grens) en Bohemen (Duits-Oostenrijks-Tsjechisch). In deze encyclopedie wordt een aantal invloedrijke ontwerpers en producenten besproken die kenmerkend zijn voor de ontwikkelingen van Art Nouveau en Art Deco Glas in Frankrijk (zoals Daum, Gallé, Lalique, Schneider) en in Bohemen (Loetz, Kralik, Rindskopf, Welz). Daarnaast bespreken we ook enkele Duitse en Belgische glasproducenten die in dezelfde periode hebben gewerkt.

Lees meer in:

ART NOUVEAU EN ART DECO GLAS IN FRANKRIJK

ART NOUVEAU EN ART DECO GLAS IN BOHEMEN

ART NOUVEAU EN ART DECO GLAS IN DUITSLAND

ART NOUVEAU EN ART DECO GLAS IN BELGIË